Virkat

Virkade grytlappar i inflyttningspresent

Efter en smidig men intensiv flytthelg har en familj i släkten tillärats ett par rediga grytlappar i tvättäkta bomull, som en liten present och ett bidrag till hushållandet under åren framöver. Uddbågarna ger lite extra skydd mot hettan från kastruller och stekpannor.

Varv efter varv med fasta maskor i båda maskbågarna, och i slutet av varje färg ett varv med uddar i främre maskbågen, varpå nästa färg påbörjades i den bakre maskbågen sedan.

Uddarna består av 1 luftmaska, 2 stolpar i nästa maska, hoppa över 1-2 maskor (beroende på hur “brant” kurvan är), och sist 1 smygmaska om båda maskbågarna i nästa maska.

Grytlapp nummer två i setet fick bli kvadratisk i en vanligare modell, och även den i fasta maskor med en bågkant runtom.

Ett litet tips för det första varvet med fasta maskor som görs runtom, är att virka 2 fasta maskor tillsammans och skapa små kluster av dessa längs kanten, med lite längre mellanrum mellan grupperna av 2  än vad det skulle ha varit med enskilda fasta maskor. Det ger även den kanten en lite mer dekorativ funktion, tillsammans med själva uddvarvet som kommer efter.

Garnerna låg och väntade så snällt i en pyssellåda i familjens hobbyskåp, och fick gärna gå åt, så åt gick dom, under avkopplingsstunderna på kvällar och morgnar. Grattis till nya hemmet, stora, fina familjen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *