Stickat,  Virkat

Vårgrönt, turkost och klarblått i köket – disktrasor, grytlapp och karottunderlägg

Det är så kul att kunna växla mellan stickning och virkning – virkningen går snabbt och är lättare att krumelura med, medan stickningen blir tunn och är generös med hur mycket ett nystan garn räcker till.

Med  olika färger som funkar finfint ihop är det kul att kombinera dom på olika vis mellan bårder och själva underlägget. Färgtomten i mig sitter och bara njuter av fröjd över möjligheterna… 🙂

De här (ovanför) stickas i rätstickning till önskad bredd och höjd, med en virkad bård runtom som kallas för: *2 luftmaskor, 2 stolpar i 1:a maskan, hoppa över 1-2 maskor, 1 smygmaska, börja om från *.

Och sticka disktrasor kan vi göra såhär: Lägg upp antal maskor delbart med 5 + 2 kantmaskor. Sticka 1 rät i början och slutet av varje varv, och däremellan 5 räta, 5 aviga 5 räta och så vidare, tills du når slutet av varvet. Fortsätt genom att vända på arbetet och sticka tvärtom (rät över avig, avig över rät) på nästa varv, och sedan som det första varvet igen.  Efter c.a 6-7 varv, beroende på hur hårt eller löst du stickar, så byter du och stickar tvärtom i lika många varv till (det vill säga har du en rät maska under så stickar du nu en avig maska i den istället). När du fått önskad längd maskar du av och fäster garnet.

Grytlappen är samma modell som den grön-gula i ett tidigare inlägg, där varv efter varv med fasta maskor bryts av med ett varv bågar/uddar i främre maskbågarna, och sedan fortsätter den nya färgen i de bakre maskbågarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *