Stickat

Ett av de sista akrylprojekten – stickade långsockor

De räcker precis upp till knäna, och ingrediensen är Duo akrylgarn från Järbo. Ett jättemysigt, fint och tjockt garn, men – som jag nyss insett – tillverkat av ett material som inte på något vis bidrar till en bättre värld och en renare natur. 

Klok som jag ändå varit har det blivit mycket syntetgarner under ett par år, ända sedan jag blev vegan och kände som före detta ullfantast att “det finns ju åtminstone mängder av fina akrylgarner att välja på numera, så jag kommer då definitivt inte sakna vare sig värme eller tjockisgarner framöver”.

Men si det kommer jag ju få göra nu! Sakna dessa garner, menar jag. I kölvattnet av boken Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom fick jag snällt vakna en dag och inse att nähä, nu ryker akrylen också ur hemmet.
Deras faktabaserade reportagebok (hemsk läsning, rekommenderas varmt till morgonkaffet!) handlar om hur enormt mycket naturförstöring som pågår, och hur lika enormt många människor vars hälsa totalförstörs varje år av det lika enorma trycket från västvärlden (framförallt) på nya, billiga kläder i butikerna så ofta som möjligt.

För att hålla mig till ämnet så kommer en bild till här på de jättesköna, vackra och lättstickade miljöbovarna:

Längst ner i inlägget hittar du beskrivningar i form av videor, där du kan se hur jag gått tillväga med att sticka dessa tå-upp-sockor. 

Kort sagt lade jag upp 7 maskor med Judys magiska uppläggning, stickade slätstickning med en ökning i vardera sida på vartannat varv till önskad bredd, fortsatte till önskad fotlängd fram till hälens början, och sedan gjorde jag en kortvarvshäl/short row heel.
  Efter den ökade jag under den första halvan av bendelen med en maska i varje sida ungefär vart 3.e till vart 4:e varv, tills det kändes som en lagom vad-vidd, och till slut stickade jag 2 räta och 2 aviga i en kort resår högst upp.
  Maskade av gjorde jag med en elastisk metod där garnet viras kring stickan innan den första, stickade maskan plus den omvirade maskan dras över den sista.

Här kommer videorna i tur och ordning:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *