30 juli 2017 – Första tiden i mitt nya hem tältkåtan vid sjön

Det har gått ungefär en månad nu sedan jag flyttade in i mitt nya hem tältkåtan. Därmed vore det väl lämpligt att påbörja den här bloggen om just en annorlunda livsstil, och eftersom jag inte lär mig jättelångsamt jämt så kan jag dela med mig av en del jag redan snappat upp om de förutsättningar jag villigt underkastar mig framöver.

 • Fukt behöver definitivt drivas ut ur madrasser, klädkorgar och bokhyllor emellanåt, genom dels eldning och dels luftning. Mätaren jag ställt på bordet har pendlat mellan 25 och 45 procents relativ luftfuktighet, och vid den senare halten märks det tydligt att det är dags nu – öppna dörren, öppna taket, eller om det inte är väder till det så elda på ordentligt och vädra ut textilier och papper efter utrymmesmöjligheter.
 • Med tiden blir det lite mer avancerade lösningar med grävda kanaler ut till ett ännu mer grävt hål, och därtill en liten egen toa-tentipi med ett väldigt grävt hål, men just nu gäller mina två potthinkar. En finhink och en fulhink med varsitt tättslutande lock, beroende på vilket behov som pockar på mest. Fulhinken bär jag alltid ut hyfsat kort tid efter en användning och tömmer i en vanlig toalett (bor ju som en glad och äventyrslysten granne 50 meter backig ekdunge från mitt eget ex-hem för närvarande). Finhinken får stå där den står en hel natt om så är (dricker folk bara tillräckligt med vatten så kan folk mycket väl leva med en finhink som bara töms ett par gånger per dygn; det luktar inte alls särskilt fult då de gånger locket behöver öppnas för en stunds sittande).
 • Vatten väger och har inga egna ben. Men det är helt okej, för det behövs ändå att jag bygger på mina muskler för alla kommande strapatser som följer med att bo utan fyra väggar runtom sig. Väljer just nu bort plastflaskorna och letar efter lagom stora glasflaskor på loppisar. Det smakar liksom lite rejälare då.
 • Katter ser på mina o-fyra väggar som en enda stor kattlucka. Den kastrerade katten Gustav-kopia till hanne (med det virila namnet Malva) som vi haft sedan 2010, har nu lärt sig att den andra sängen i min tältkåta är alldeles lagom stor för honom att sträcka ut sig på. Och hans favoritplats att bryta sig in på (genom att stoppa in nosen under tältdukskanten och låta resten av kroppen följa efter) är precis bakom och intill mitt huvud när jag sover.
 • En liten skalbagge som i nattmörkret försöker komma uppför ett veck i den golvplast jag har som provisorisk fuktspärr låter som en halv musflock på väg att klättra upp precis på allting och äta vad de än hittar. Men det är alltså bara en liten skalbagge som krafsar runt och som inte riktigt reder ut det där med hal plast under fötterna. Min ficklampa bekräftade detta faktum.
 • Apropå ficklampa – jag har en liten vevficklampa på bordet intill sängen, och eftersom nätterna har börjat bli lite mörkare igen nu i slutet av juli så anar jag att nätterna i mitten av december och januari kommer kännas ganska långa och väldigt mörka i jämförelse. Och klok som jag är har jag därför beställt en batteridriven LED-lampa att hänga från taket, och några till små lampor att ha på strategiska och för all del Ernst-mysiga platser här och där på mina 15 kvadrat. Batterierna kan sedan laddas upp via solpaneler som ägnar sig åt att driva en station för uppladdningsbara batterier.
 • Moana är en härlig film – men det är en bit kvar innan det blir svårt att se skillnad på hennes och min fysik. Jag väljer här aktivt och medvetet ett bra mycket mer fysiskt krävande liv än vad tidigare nämnda 4 väggar vanligen innebär till vardags. Jag vill bara nämna det för mig själv så att jag minns det längre fram, då när jag burit 718 famnar nedtrillad skogsved till mitt vinterlager, och kånkat kanske 4 000 liter vatten mellan den vackra, vilda å jag hoppas på att få bo vid en gång och mitt halvfrysta vattenförråd. Jag vill detta. Väldigt gärna.

 

 

 

3 kommentarer

 1. Tack för de fina tipsen Anneli! Smart att ha två olik spannar för behoven. Var det inte lite pirrigt innan du visste om det var möss eller inte som förde ett sådant liv? Kram Anna

  • AnneliErkkonen

   4 augusti, 2017 kl 09:31

   Hallåj Anna! 🙂

   Vi kan ju kalla det för att jag blev akut nyfiken på att ta reda på källan till prasslet 😉 Jovisst, jag har tankar på insekter i öronen och bed bugs och vem vet allt som kan få för sig att kliva rakt in under tältduksflikarna till min lilla kvart, men än så länge har det varit väldigt odramatiskt. Nu är jag mer fundersam över alla vildsvinsbökade skogsmarker som ligger precis 53 meter från min blivande boplats över höst och vinter- hur intresserade är dessa håriga bautagrisar med betar av bomullspolyester och tältpinnar? Och därefter får jag förhoppningsvis börja fundera över naturliga sätt att avleda uppmärksamheten från lika förundrade björnar när jag väl kommer på plats uppe i Härjedalen framåt vår och sommar :p 🙂
   Det är spännande att ta bort tegelväggarna ur ekvationen, men än så länge – med bara insekter som driver den ”akuta nyfikenheten” – så går det ju faktiskt finfint ändå 😉
   Tack för din respons, roligt att du gillade tipsen!
   Kram från Anneli

   • Hm ja jag har också tänkt tanken på vildsvin! Funderar på att ha ett soldrivet elstängsel… men som sagt bara funderingar än så länge. Snart är det min tur att flytta ut i mitt nya runda hem 🙂 Idag har jag bestämt mig för att köpa en heatpalhttps://www.batofiske.se/battillbehor/pentry-presentartiklar/pentry-presentartiklar/origo-heat-pal-5100?utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner
    Kan vara bra som komplement för extra kalla nätter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 Erkkonen Design

Tema av Anders NorénUpp ↑